Манхатън скоро с ново бижу

Най-голямата гара в света е почти готова за своето откриване тази пролет. Разположена в долната част на Манхатън, тя може да се сравни с общия капацитет на Гранд Сентрал Терминал, Таймс Скуеър и гара „Пен“ взети заедно.

5

Първоначално проектът е бил оценен на $2 млрд, но разходите почти двукратно надвишават заложения бюджет. Резултатът обаче е внушителен – на едно място се пресичат 11 линии на метрото в Ню Йорк с маршрутите на влаковете от предградията около Ню Джърси.

1

Поздравления за футуристичния дизайн отиват при испанския архитект Сантяго Калатрава. Отвън сградата наподобява птица с разперени криле. В центъра е разположена огромна зала, наречена Oculus, покрита с метални ребра. Покривът й ще се отваря при хубаво време, както и за възпоменателните прояви на 11 септември. В творението на Калатрава се помещава и търговски център с площ 34 000 кв.м.

2

„Любовно послание към града“ – така е описвана концепцията зад проекта на гарата, която цели да вдъхне оптимизъм и олицетворява волята на американците да преживеят трагедията от 2001 година, пише premium.bg8277_image_2

Очаква се през WTC Transportation Hub на ден да преминават по 250 000 души.

Вижте гарата отвътре тук: