Ах, тези елегантни французойки

Френският шик си остава ненадминат еталон за елегантност, независимо дали става дума за модния подиум или уличния стил.

Когато попитате французойките как постигат ефекта, те обикновено тръсват небрежно подстриганите си коси и заявяват, че всичко трябва да е есетствено и да изглежда постигнато без усилие. Но как точно? Ето част от жените, оставили отпечатъка си върху славата на френската мода.

 

Инес дьо ла Френсаж

Инес дьо ла Френсаж е квинтесенция на всичко френско. Модел, дизайнер и бизнес дама, Дьо ла Френсаж се придържа към класиката –  вталени блейзери, тесни панталони и умело напластени слоеве, пишат ние-жените.ком. Много по-често се появява в елегантно комфортни дрехи, отколкото в “шумни” тоалети и дори на червения килим остава естествена и свежа.

 

Жаклин дьо Риб

Жаклин дьо Риб е аристократка, бизнесдама и колекционерка на висока мода. Стилът й е толкова откроен, че Метрополитън Музеум й посвети изложба. Дьо Риб винаги е била част от лъскавите партита и круизите с яхти на богатите и известните. Тя превръща разточителството в начин на живот, колкото до модата нещата изглеждат така: защо да носиш само едно палто, като може няколко? Защо всичко, което носиш, да не е направено специално за теб?

Лу Доалон

Лу Доалон – стилът й е по рождение, тя е малката дъщеря на Джейн Биркин. Ако беше нюйоркчанка, щяха да казват, че видът е дефиниция на downtown.
Доалон носи много малко грим, идеално небрежна коса и рокендрол повей. Облича oversize дрехи и им придава неоспорима персоналност, а също така умее да вдъхне на малката черна рокля актуалност и непринуденост.

 

Симон дьо Бовоар

Тя е нещо като емблема на феминизма. Събирането на неочаквани неща на едно място бележи както литературния така и личния й стил. Зад невзрачната й външност се кре силен характер и свободолюбие. Симон придава интригуваща интерпретация на костюмите от две части, съчетавайки ги с екстравагантни бижута и прически.

 

Соня Рикел

Абсолютно всичко по нея носи личния й отпечатък, като се започне от легендарната червена коса и характерна прическа. Госпожа Рикел няй-често се носи във фино плетено трико, което е и основният атрибут на марката й от 60-те до днес.

 

Клеманс Поези

Стилът й е смесица от типично парижка бохема и бруклински хипстър. Клеманс най-често се носи в тесни джински, обувки Оксфорд и бродирани блузи.

 

Ана Карина

Абсолютната муза на френската Нова вълна в киното. Съпруга и вдъхновителка на Франсоа Трюфо, родената в Дания Карина носи нещо типично френско. Женствено излъчване, дързък бретон и очи, които остават тъжни, дори когато се усмихва – портрет на една французойка.

Брижит Бардо

Един от вечните руси секссимволи. Бардо съчетава лъстивост и невинност по един вълнуващ начин, който променя пейзажа на 60-те и оттогава насетне е копиран многократно.

 

Карин Ройтфелд

Легендарната бивша редакторка на Vogue е описвана често като “дете на любовта между Коко Шанел и Иги Поп”. Ройтферд винаги се придържа към основните цветове и класическите форми, но винаги внася елемент на неочакваност. Гардеробът й не се е променил съществено през годините, а колекциите, които тя създава за модната марка Uniqlo се разграбват онлайн за броени минути.

 

Шарлот Генсбур

На дъщерята на Серж Генсбур и Джейн Биркин й е кажи-речи рожденно право да определя парижкия стил. Косата й винаги изглежда така, сякаш има нужда от сресване, никога не е гримирана – това обаче не й пречи да представя големи модни марки като Шанел и Луи Вюитон.